Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret hakkında konuştu. 2025 yılında asgari ücret 22 bin 104 lira olacak dedi.
Bazı sendika temsilcileri bu toplantıya gelmedi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, toplantılara katılmayacaklarını söyledi. Asgari ücretin yeterli olmadığını düşünüyorlar.
Türkiye'de birçok kişi asgari ücretle çalışıyor. Bu ücret, bir ailenin ihtiyacını karşılamak için yeterli değil.
Bazı insanlar, asgari ücretin daha fazla artmasını istiyor. Enflasyon ve yaşam maliyeti yüksek. İstanbul'da yaşamak pahalı.
İşçilerin daha iyi ücret almasını isteyenler var. Ama hükümetin farklı planları var. İşçiler, asgari ücretin artmasını bekliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılında asgari ücretin %30 artarak 22 bin 104 lira olacağını açıkladı. Bu toplantıya sendika temsilcileri katılmadı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret toplantılarına artık katılmayacaklarını söyledi. Toplantıya bir saat kala arandıklarını ve bunun kabul edilemez olduğunu belirtti. "Enflasyona ezdirmeyeceğiz" diyorlar ama bu zam adil değil, dedi.
Türkiye'de yaklaşık 20,5 milyon kişi ücretli olarak çalışıyor ve bunların 8 milyonu asgari ücret alıyor. Türk-İş'in verilerine göre, 2023 Kasım ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 20 bin 562 lira.
Türk-İş, asgari ücretin 29 bin 583 lira olmasını istiyor. Ancak, MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, %25'ten fazla bir artışın doğru olmadığını söyledi. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ise enflasyona göre bir zam yapılması gerektiğini savundu.
TÜİK verilerine göre Kasım ayında tüketici fiyatlarındaki artış %42,91 oldu. 2025 yılında enflasyon ortalamasının %30 olacağı düşünülüyor. Yeniden değerleme oranı ise 2025 için %43,93 olarak belirlendi.
Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aziz Çelik, asgari ücretin enflasyona göre belirlenmesinin doğru olmadığını söyledi. Asgari ücretin, geçim şartları ve ekonomik büyümeye göre hesaplanması gerektiğini belirtti.
Çelik, hükümetin izlediği ekonomi politikasının, ücretleri düşük tutarak enflasyonu kontrol etmeye çalıştığını söyledi. Ancak bu yaklaşımın bilimsel bir temeli olmadığını ve ücretlerin enflasyonu artırmadığını ifade etti.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, açıklanan zamma tepki gösterdi ve asgari ücretlinin enflasyona ezdirildiğini söyledi. İşçi sınıfını harekete geçmeye çağırdı.
İstanbul'da yaşamak, 2024 yılında 4,5 asgari ücrete mal oluyor. 2020 yılında bu maliyet 3 asgari ücrete karşılık geliyordu. Yaşam maliyeti ile alınan ücretler arasındaki fark arttı, bu da asgari ücretlinin alım gücünü düşürdü.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılında asgari ücretin %30 artarak 22 bin 104 lira olacağını açıkladı. Ancak, Bakan Işıkhan'ın bu açıklamayı yaptığı toplantıya sendika temsilcileri katılmadı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret toplantılarına katılmama kararı aldıklarını belirtti. Atalay, "Bizi toplantıdan hemen önce aradılar, böyle olmaz dedik ve katılmama kararı aldık. 'Enflasyona ezdirmeyeceğiz' diyorlar ama bu zammı kabul etmek mümkün değil. Adil bir düzenleme olmadığı sürece Türk-İş olarak bir daha Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na katılmayacağız" dedi.
Türkiye’de yaklaşık 20,5 milyon kişi ücretli olarak çalışıyor ve bunların 8 milyonu asgari ücret alıyor. Türk-İş’e göre, Kasım itibarıyla dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 20 bin 562 lira, yoksulluk sınırı ise 66 bin 976 lira. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise 26 bin 712 lira olarak hesaplanıyor.
Türk-İş, asgari ücretin 29 bin 583 lira olmasını istiyor. MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı ise %25'in üzerinde bir artışın doğru olmadığını söylemişti. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücretin "hedeflenen enflasyon" üzerinden artırılması gerektiğini savundu. TÜİK’e göre, Kasım ayında tüketici fiyatlarındaki artış yıllık %47,09 olarak ölçüldü. Orta Vadeli Program’a göre yıl sonu enflasyon hedefi %41,5.
Asgari ücretteki artışı değerlendiren Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, sadece enflasyona göre zam yapmanın doğru olmadığını çünkü enflasyonun doğru hesaplanmadığını belirtti. Çelik, asgari ücretin yaşam koşulları ve ekonomik büyüme dikkate alınarak hesaplanması gerektiğini söyledi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel de açıklanan zamma tepki gösterdi ve grev çağrısı yaptı. Özel, "Bugün açıklanan ücret, ülkenin gerçeklerinden koptuğunun son emaresidir" dedi. CHP, asgari ücretle ilgili olağanüstü toplantı yaptı ve bir miting düzenleyeceklerini açıkladı.
DİSK-AR'ın raporuna göre, çalışanların %43,6'sı asgari ücretle veya daha az kazanıyor. Türkiye, Avrupa'da en düşük asgari ücrete sahip 7. ülke konumunda. Ayrıca, İstanbul’da yaşamanın maliyeti 4,5 asgari ücrete yükselmiş durumda. İPA Başkanı Dr. Buğra Gökce, bu durumun asgari ücretlinin yaşam standardını ciddi şekilde etkilediğini belirtti.