İsveç ve Finlandiya'da insanlar hazırlık yapıyor. Rusya ve NATO arasında sorun var. Savaş olabilir. İsveç'te 5,2 milyon eve broşür gidiyor. Finlandiya'da yeni bir web sitesi var.
İsveç'te broşür var. Broşürün adı "Kriz ya da Savaş Çıkarsa". İsveç tehlikeleri anlatıyor. Savaş, doğal afet ya da siber saldırıya nasıl hazırlık yapılır, anlatıyor.
Finlandiya'da da bilgi var. Uzun süreli krizlere nasıl hazırlık yapılır, anlatılıyor. Enerji, su kesintisi, iletişim sorunları olabilir. Salgın hastalık ve savaş olabilir.
İsveç'te eski ordu şefi Micael Byden, insanlara hazır olun diyor. Broşürde savaş olursa nasıl korunuruz, anlatılıyor.
İsveç vatandaşlarına su ve yiyecek saklama öneriliyor. Su saklama kapları alın, diyor. Acil durumda sığınaklara gidin, diyor.
İsveç pes etmeyeceğiz, diyor. Savaş olursa direneceğiz.
İsveç ve Finlandiya'da insanlar, Rusya ve NATO arasındaki gerginlik nedeniyle artan savaş olasılığına karşı hazırlanmaya çağrıldı. İsveç'te 5,2 milyon eve bilgilendirici broşürler gönderiliyor, Finlandiya ise yeni bir internet sitesi açtı.
İsveç'in dağıttığı "Kriz ya da Savaş Çıkarsa" isimli broşür, savaş, doğal afet veya siber saldırı gibi acil durumlar için hazırlanma bilgileri içeriyor. Broşürde, "Dünya güvenli değil, hazırlıklı olmalıyız. İsveç'e yönelik askerî tehdit arttı ve en kötüsüne, yani silahlı saldırıya karşı hazır olmalıyız" deniliyor.
Rusya ile uzun bir kara sınırı olan Finlandiya, krizler için bilgi veren bir web sitesi kurdu. Bu sitede, uzun süreli enerji ve su kesintileri, iletişim sorunları, salgın hastalıklar ve askerî çatışmalar gibi durumlara nasıl hazırlanılacağı anlatılıyor.
Ukrayna'da savaş başladıktan sonra İsveç, güvenlik durumunun kötüleşmesi nedeniyle halkını olası bir çatışmaya hazırlamaya başladı. ABD'nin Ukrayna'ya uzun menzilli füzeler vermesi sonrası Moskova ile Batı arasında gerilim arttı. Donald Trump'ın oğlu ise bu durumu "Üçüncü Dünya Savaşı'nı başlatacaklar" diye eleştirdi.
İsveç, bu broşürü ilk kez 2. Dünya Savaşı'ndan sonra beş kez yayınladı. En son 2018'de gönderilmişti. Broşürler ayrıca İngilizce, Arapça, Farsça gibi birçok dilde dijital olarak da sunuluyor.
MSB direktörü Mikael Frisell, "Güvenlik durumu ciddi. Kriz ve savaşa karşı hazırlıklı olmalıyız" dedi. İsveç'in eski ordu lideri Micael Byden de vatandaşlara hazırlıklarını gözden geçirmelerini söylemişti.
Broşürde, nükleer, biyolojik veya kimyasal silah saldırısı olursa sığınaklara gitmek öneriliyor. Sirenler çaldığında, İsveçlilerin hemen bir sığınağa veya korunaklı bir yere gitmeleri tavsiye ediliyor.
Ayrıca, günlük en az üç litre su bulundurulması gerekiyor. Acil durumda su için belediyeler halka açık su depoları sağlayabilir. Suları serin, karanlık bir yerde saklayın ve kaynatın. Sular kesilirse, tuvalete çöp poşeti koyabilirsiniz.
Broşürde son olarak, "İsveç saldırıya uğrarsa asla pes etmeyeceğiz. Direnişin sona erdiği haberleri yanlıştır" ifadesi yer alıyor.
İsveç ve Finlandiya, Rusya ile NATO arasındaki gerginlik nedeniyle halklarını olası bir savaşa hazırlanmaya davet etti. İsveç, 5,2 milyon haneye "Kriz ya da Savaş Çıkarsa" başlıklı bir broşür dağıtmaya başladı. Bu broşür, İsveçlilere karşılaşabilecekleri tehditleri ve nasıl hazırlanmaları gerektiğini anlatıyor.
Broşürde, "Güvensiz bir dünya hazırlıklı olmayı gerektirir. İsveç'e yönelik askerî tehdit artmıştır ve en kötüsüne, yani silahlı saldırıya karşı hazırlıklı olmalıyız" gibi ifadeler yer alıyor.
Finlandiya ise yeni bir internet sitesi açarak uzun süreli krizlere hazırlık bilgileri sunuyor. Bu sitede, enerji ve su kesintileri, salgın hastalıklar ve askerî çatışmalar gibi durumlarla ilgili bilgiler bulunuyor.
Ukrayna'da savaşın başlamasıyla birlikte İsveç, güvenlik durumunun kötüleşmesi nedeniyle halkını hazırlıklı olmaya çağırdı. Bu çerçevede, İsveç'in 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana beş kez yayımlanan broşürünün güncellenmiş versiyonu dağıtılıyor. 2018'deki versiyon, Soğuk Savaş'ın zirvede olduğu 1961'den sonra ilk kez hazırlanmıştı.
Broşür, 5,2 milyon haneye iki hafta içinde dağıtılacak. Ayrıca, İngilizce, Arapça, Farsça, Ukraynaca, Lehçe, Somalice ve Fince gibi dillerde dijital versiyonları da mevcut.
İsveç'in eski ordu şefi Micael Byden, halkı hazırlıklı olmaya çağırarak "İsveçliler zihinsel olarak savaşa hazırlanmalılar" demişti. Broşürde ise nükleer, biyolojik veya kimyasal bir saldırı durumunda sığınaklara girilmesi tavsiye ediliyor.
Acil durumlar için her gün en az üç litre suya ihtiyaç olduğu ve suyun güvenli olup olmadığından emin olunmazsa kaynatılması gerektiği belirtiliyor. Su kesintisi durumunda ise klozete çöp poşeti koyarak kullanılabileceği ifade ediliyor.
Son olarak, "Eğer İsveç başka bir ülkenin saldırısına uğrarsa, asla pes etmeyeceğiz" mesajı veriliyor.