Lübnan'da Salı günü patlama oldu. Patlamada 12 kişi öldü. İki kişi çocuktu. Çok kişi yaralandı. Türkiye Sağlık Bakanlığı, 3 bin kişinin yaralandığını söyledi. Hizbullah, İsrail'i suçladı. İsrail, cevap vermedi.
Bir şirket, patlayan cihazları yapmadığını söyledi. Şirket, "Biz yapmadık" dedi. Başka bir şirket yaptı.
Hizbullah, İsrail'e karşı savaşmak istiyor. Ortadoğu'da gerginlik var. Ürdün, İsrail'i suçladı.
Hizbullah, çağrı cihazı kullanıyor. Bu cihazlar eski ama güvenli. 5 ay önce Lübnan'a cihazlar geldi.
Cihazlar neden patladı? Bilinmiyor. Patlamanın sebebi araştırılıyor. Bazı uzmanlar, cihazlarda patlayıcı olduğunu düşünüyor.
Hizbullah ve İsrail arasında sorun var. Herkes bu durum hakkında konuşuyor.
Lübnan'da Salı günü, Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazları ülke genelinde patladı. Bu patlamalarda ikisi çocuk, en az 12 kişi hayatını kaybetti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, 3 bine yakın kişinin yaralandığını ve yaklaşık 200 kişinin durumunun ciddi olduğunu açıkladı. Hizbullah, patlamalardan İsrail'i sorumlu tuttu, fakat İsrail bu konuda bir açıklama yapmadı.
Tayvan merkezli Gold Apollo isimli çağrı cihazı üreticisi, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, patlayan cihazları kendilerinin üretmediğini söyledi. Şirketin kurucusu Hsu Ching-Kuang, bu olayla ilgileri olmadığını belirtti ve kendisini bu durumda mağdur hissettiğini ifade etti.
İlk saldırının üzerinden 24 saat geçmeden, bu sefer de Hizbullah'ın kullandığı el telsizleri patlatıldı. Görgü tanıkları, bir el telsizinin, önceki saldırıda ölen bir kişinin cenazesinde patladığını bildirdi. Bir güvenlik kaynağı, el telsizlerinin ve çağrı cihazlarının 5 ay önce satın alındığını söyledi.
Hizbullah, İsrail'e karşı misilleme yapma sözü verdi. Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, İsrail'i Ortadoğu'yu bir savaşın eşiğine getirmekle suçladı.
Hizbullah, İsrail'in siber saldırılarına karşı eski teknolojili çağrı cihazlarını kullanıyor. Lübnanlı bir güvenlik yetkilisi, 5 ay önce ülkeye yaklaşık 5 bin çağrı cihazı getirildiğini belirtti.
Cihazların nasıl patladığı hâlâ bir tartışma konusu. Başlangıçta bu olayın aşırı ısınan piller yüzünden olduğu düşünüldü, ancak uzmanlar bunun mümkün olmadığını belirtti. Bazı kaynaklar, İsrail'in cihazlara patlayıcı yerleştirmiş olabileceğini iddia etti. Al Jazeera'da yer alan haberde, Hizbullah'ın soruşturmasında, cihazlara patlayıcı yerleştirildiği değerlendirildi.
Lübnan'da Salı günü, Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazları eşzamanlı olarak patladı. Bu patlamalarda en az 12 kişi, ikisi çocuk, hayatını kaybetti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, yaklaşık 3 bin kişinin yaralandığını ve 200'ünün durumunun ağır olduğunu söyledi. Hizbullah, bu olaylardan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrail bu konuda bir açıklama yapmadı.
Tayvan merkezli çağrı cihazı üreticisi Gold Apollo, Çarşamba günü bir açıklama yaparak patlayan cihazları üretmediklerini belirtti. Şirket, bu cihazların Macaristan merkezli BAC firması tarafından üretildiğini iddia etti. Şirketin kurucusu Hsu Ching-Kuang, bu olayla hiçbir ilgilerinin olmadığını ve durumdan mağdur olduklarını ifade etti.
Bir gün sonra, Hizbullah'ın kullandığı walkie-talkie tipi el telsizlerinin de patladığı belirtildi. Bir güvenlik kaynağı, bu telsizlerin 5 ay önce alındığını söyledi.
New York Times, isimsiz kaynaklara dayanarak, İsrail'in cihazların içine patlayıcı yerleştirdiğini ve uzaktan kontrolle patlattığını ileri sürdü. CNN'e konuşan Tayvanlı güvenlik kaynakları, patlayıcıların Tayvan'da yerleştirilmiş olamayacağını çünkü bu tür üretimlerin sıkı denetim altında olduğunu açıkladı.
Hizbullah, İsrail'e karşı misilleme yapma sözü verdi. Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi de İsrail'i bölgesel bir savaşın eşiğine getirmekle suçladı.
Hizbullah, İsrail'in siber saldırılarına karşı çağrı cihazı kullanıyor. Bu cihazlar, cep telefonlarının yaygınlaşmasından önce popülerdi ve mesaj alma özelliğine sahip.
Cihazların nasıl patladığı hakkında tartışmalar sürüyor. İlk değerlendirmeler, olayın lityum pillerin aşırı ısınması ile ilgili olabileceğini söylese de uzmanlar, bu patlamanın aşırı ısınmadan kaynaklanamayacağını belirtiyor. New York Times, cihazlara patlayıcı yerleştirildiğini ve bunun Lübnan'a gönderilmeden önce yapıldığını ileri sürdü. Lübnanlı bir güvenlik yetkilisi ise İsrail istihbaratının cihazları üretim sırasında değiştirdiğini iddia etti. Al Jazeera ise Hizbullah'ın yürüttüğü soruşturmada cihazlara küçük miktarlarda patlayıcı yerleştirildiğini değerlendirdiğini bildirdi.